Työpöytä ja ergonomia

 

Toimistotyöntekijä viettää valtaosan hereilläoloajastaan työpisteen äärellä. Työhyvinvoinnin kannalta sekä työntekijän terveyden kannalta oikeanlainen ja ergonominen työpiste on avainasemassa. Työpisteen suunnittelu lähtee työskentelyolosuhteista edeten työnsisältöön ja huomioiden työliikkeet sekä työasennot. Oikeanlaiset työvälineet mahdollistavat työnteon minimoiden kehoon kohdistuvat rasitukset. Oikein säädetty työpöytä on tärkeä osa toimivaa työpistekokonaisuutta. Ergonomiaa ajatellen muistetaan usein kiinnittää huomiota työtuoliin ja sen säädettävyyteen, mutta aivan yhtä suuri merkitys on oikeanlaisella työpöydällä.

Säädettävä työpöytä

Kun hankitaan sopivaa työpöytää, niin kannattaa hankkia säädettävä pöytä. Se mahdollistaa asentojen vaihtamisen ja näin vähentää työntekijän kuormitusta. Säädettävät työpöydät soveltuvat myös eri mittaisille työntekijöille ja jokainen pystyy säätämään pöydän omien mittojensa mukaan. Sähköpöytä on kätevin vaihtoehto, sillä silloin pöydän korkeutta voi säätää nopeasti vain nappia painamalla. Moniin sähköpöytiin voidaan tallentaa muistiin eri korkeuksia, mikä entisestään helpottaa ja nopeuttaa työpöydän käyttöä.

Työpöydälle täytyy myös mahtua kaikki työssä tarvittavat apuvälineet, jotta liiat kurkottamiset minimoidaan.

Oikea työskentelyasento

Optimaalisessa työskentelyasennossa työpöydän korkeus on oltava sellainen, että näppäimistö on juuri kyynärpäiden alapuolella. Työtuolin tulisi asettua niin, että jalat yltävät maahan tukevasti ja käsivarret voivat levätä käsitukien päällä rennosti. Reisien tulisi olla vaakatasossa. Kyynärpäiden tulisi olla mahdollisimman lähellä kehoa, jotta hartioihin ei kohdistu liikaa staattista rasitusta. Jos työpöytä on liian korkealla, niin kannattaa laittaa jalkojen alle jalkatuki. Monitorin sijainnilla on myös merkitystä. Sen tulisi olla noin 30 astetta kasvojen alapuolella ja noin 60 sentin etäisyydellä kasvoista. Jos näyttö on suuri, niin se voi olla hieman kauempanakin. Kun näyttö on asetettu tarpeeksi alas, niin silmät saavat levätä sekä niskoihin kohdistuva rasitus on minimissään. Näppäimistön edessä olisi hyvä olla 15 – 20 cm tilaa, jolloin on mahdollista tukea vatsa pöydän etureunaan ja käsillä on myös vähän tukipintaa. Selän tulisi olla suorassa ja kuitenkin mahdollisimman rentona.

Seisoma-asennon tärkeys

Työergonomian kannalta on erittäin tärkeää pystyä tekemään töitä välillä seisten. On tutkittu, että kehoon kohdistuva kuormitus pienenee huomattavasti jos välillä seisotaan. Jo vähäinenkin seisominen istumisen välillä vähentää merkittävästi näyttöpäätetyön aiheuttamia harmeja.

Kävelytyöpiste

Kaikkein trendikkäin uutuus on kävelytyöpiste. Siinä työpöytä on säädetty korkealle ja työpöydän eteen on asennettu juoksumatto. Juoksumatto asetetaan hiljaiselle tahdille, jolloin työntekijä voi käyskennellä samalla kun tekee töitä. Tämä soveltuu helppoihin työtehtäviin, mutta ei kuitenkaan aivan kaikkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *